Skip to content

Οικισμοί Μπουζιανέικα

Στην Πελοπόννησο, υπάρχουν τρεις Οικισμοί με το όνομα “Μπουζιανέικα”. Οι δύο βρίσκονται στην Αρκαδία, (ο Οικισμός Μπουζιανέικα, Καμποχωρίου Φαλαισίας και ο Οικισμός Μπουζιανέικα, Ψηλή Βρύση Τεγέας), και ο τρίτος που βρίσκεται στο Λογκανίκο Λακωνίας. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, φαίνονται οι τοποθεσίες των οικισμών στο χάρτη https://maps.app.goo.gl/ZQsRmN5oHa6EqmBS7 καθώς και η τοποθεσία που βρίσκεται το χωριό Άκοβος όπου έμεναν οι προ-προ παππούδες μας Γεώργιος και Νικόλαος Μπουζιάνης.

Μπουζιανέικα – Καμίνια, Ι. Ναός Προφήτη Ηλία
Μπουζιανέϊκα Καμποχωρίου – Οικία Σταύρου Μπουζιάνη του Παναγιώτη, Υιού Γεωργίου Μπουζιάνη του Γενάρχη των Μπουζιανέων Καμποχωρίου
Μπουζιανέϊκα Καμποχωρίου, ότι απέμεινε από το πέρασμα του χρόνου..
Μπουζιανέικα – Καμίνια, Καμποχώρι Φαλαισίας
Καμποχώρι Φαλαισίας
Καμποχώρι από Μπουζιανέϊκα
Καμποχώρι Φαλαισίας, Ι. Ναός Αναστάσεως
Καμποχώρι, Φαλαισίας
Καμποχώρι, Φαλαισίας
Καμποχώρι Φαλαισίας
PlayPause
previous arrow
next arrow

Σχέσεις Μεταξύ των Τριών Οικισμών

1 . Διατήρηση του Ονόματος και της Ταυτότητας: Η συνέχιση της χρήσης του ονόματος “Μπουζιανέικα” σε διαφορετικές περιοχές δείχνει τη σημασία της οικογενειακής ταυτότητας και την επιθυμία των μελών της οικογένειας να διατηρήσουν την παράδοση και τη σύνδεση με την καταγωγή τους. Αυτό ισχυροποιεί την υπόθεση ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί έχουν κοινή ρίζα. Επιπλέον η χρήση των ίδιων βασικών μικρών ονομάτων (Γεώργιος, Νικόλαος, Παναγιώτης, Αθανάσιος, Σταύρος, Ηλίας κ.λ.π) και στις τρεις κοινότητες είναι κάτι το οποίο επίσης ισχυροποιεί την υπόθεση ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί έχουν κοινή ρίζα.

DSC_0382
DSC_0383
DSC_0384
Λογκανίκος 4
Λογκανίκος 2
Λογκανίκος 5
DSC_0390
DSC_0388
DSC_0397
PlayPause
previous arrow
next arrow
 
DSC_0382
DSC_0383
DSC_0384
Λογκανίκος 4
Λογκανίκος 2
Λογκανίκος 5
DSC_0390
DSC_0388
DSC_0397
previous arrow
next arrow

2 . Κοινή Οικογενειακή Καταγωγή: Η παρουσία τριών διαφορετικών οικισμών με το όνομα “Μπουζιανέικα” στην Πελοπόννησο υποδηλώνει ότι τα μέλη της οικογένειας Μπουζιάνη διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές όχι μακριά από τον Άκοβο. Οι οικισμοί αυτοί πιθανότατα ιδρύθηκαν ή αναπτύχθηκαν από διαφορετικά μέλη της ίδιας οικογένειας, που μπορεί να είχαν διαφορετικά κίνητρα για την επιλογή της περιοχής τους, όπως η αναζήτηση εύφορης γης, καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ή μεγαλύτερης ασφάλειας

Μπουζιανέικα, Ψηλή Βρύση Τεγέας
Μπουζιανέικα, Ψηλή Βρύση Τεγέας
Μπουζιανέικα, Ψηλή Βρύση Τεγέας
ΨΗΛΗ ΒΡΥΣΗ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΨΗΛΗ ΒΡΥΣΗ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Γεώργιος Μπουζιάνης
Γεώργιος Μπουζιάνης
Ξαπλωμένη-γυναίκα-1919
64246_2000_2000-500×446
64232_2000_2000-500×747
64242_2000_2000-500×606
previous arrow
next arrow

3 . Μετακινήσεις και Διάσπαση: Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και αργότερα, οι μετακινήσεις ήταν συνηθισμένες, και οι οικογένειες συχνά διασκορπίζονταν σε διαφορετικές περιοχές για να αποφύγουν τους διωγμούς ή για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες. Τα Μπουζιανέικα της Ψηλής Βρύσης στην Τεγέα μπορεί να ιδρύθηκαν από ένα κλάδο της οικογένειας που αναζήτησε εγκατάσταση στην Αρκαδία, ενώ οι άλλοι κλάδοι είχαν ήδη εγκατασταθεί στο Καμποχώρι Αρκαδίας και το Λογκανίκο Λακωνίας.

Τα Μπουζιανέικα στο Καμποχώρι Φαλαισίας, στο Λογκανίκο Λακωνίας και στην Ψηλή Βρύση της Τεγέας, όπως αναφέραμε, συνδέονται μέσω της κοινής καταγωγής από την οικογένεια Μπουζιάνη. Η ύπαρξη τριών οικισμών με το ίδιο όνομα σε διαφορετικές περιοχές αλλά πολύ κοντά στην Πελοπόννησο, υποδηλώνει την ευρεία διασπορά της οικογένειας και τη σημαντική παρουσία της στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει την ιστορική κινητικότητα και την ανάγκη για προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *