Skip to content

Μπουζιανέικα, Λογκανίκο Λακωνίας

DSC_0382
DSC_0383
DSC_0384
Λογκανίκος 4
Λογκανίκος 2
Λογκανίκος 5
DSC_0390
DSC_0388
DSC_0397
PlayPause
previous arrow
next arrow
 
DSC_0382
DSC_0383
DSC_0384
Λογκανίκος 4
Λογκανίκος 2
Λογκανίκος 5
DSC_0390
DSC_0388
DSC_0397
previous arrow
next arrow

Ο οικισμός αυτός αναπτύχθηκε από τους απογόνους του Νικολάου Μπουζιάνη, αδερφού του Γεωργίου που όπως αναφέραμε έφυγαν από τον Άκοβο για να γλυτώσουν από την οργή των Τούρκων και ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Λογκανίκο Λακωνίας.

Λίγα λόγια για το Λογκανίκο.

“Ο Λογκανίκος αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Σπάρτης και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στα σύνορα με την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. Εκτός από τον κύριο οικισμό του Λογκανίκου περιλαμβάνει και τους συνοικισμούς: Βεργαδαίικα, Γιακουμαίικα, Κοτίτσα και Κυπαρίσσι.. Βρίσκεται στο μέσο της απόστασης Μεγαλόπολης – Σπάρτης, απέχοντας χρονικά περίπου μισή ώρα. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 770 μ. και απλώνεται σε πέντε κλιτύες του Ταΰγετου με τις δύο απ’ αυτές, τη νότια (κουφόγκρεμος), όπου και η Βυζαντινή πολίχνη της «Κοτίτζας» και τη βόρεια, όπου και το Παλαιολόγειο Κάστρο του Λογκανίκου (α΄μισό του 14ου αιώνα)…. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε το 2021, ο πληθυσμός στο Λογκανίκο ήταν 296 κάτοικοι” (πηγή : Wikipedia).

Πρόκειται λοιπόν για μεγάλο χωριό που το 1951 είχε φθάσει τους 1190 κατοίκους. Εδώ λοιπόν, σε αυτό το πνιγμένο από πράσινο χωριό ήρθε και έζησε ο Νικόλαος Μπουζιάνης, από τους απογόνους του οποίου στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο δεύτερος Οικισμός “Μπουζιανέικα Λογκανίκου”

Ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του οικισμού δεν έχουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Λογκανίκου, το επώνυμο Μπουζιάνης απαντάται σε διάφορες γειτονιές του χωριού, όπως τα «Χαντζέικα» και τα «Μαρκέικα», καθώς και στη συνοικία γύρω από την πλατεία. Επισκεφτήκαμε το Λογκανίκο όπου συναντήσαμε έναν εκ των απογόνων του Νικολάου Μπουζιάνη, τον κ. Γεώργιο Μπουζιάνη του Νικολάου (βλέπουμε πως επαναλαμβάνονται τα ίδια ονόματα και στους δύο οικισμούς). Η συνάντησή μας ήταν πραγματικά συγκινητική. Μας υποδέχτηκε μαζί με την εξαίρετη σύζυγό του σαν να γνωριζόμασταν χρόνια! Συζητήσαμε για την κοινή καταγωγή μας και εξετάσαμε την πιθανότητα συλλογής στοιχείων για τις οικογένειες των Μπουζιαναίων που έζησαν στο Λογκανίκο και στη γύρω περιοχή. Δυστυχώς η προσπάθειά μας πήγε πίσω λόγω covid – 19!

Στα σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω, όποιος επισκέπτης της ιστοσελίδας μας έχει ιστορικά στοιχεία για τον οικισμό και επιθυμεί να τα μοιραστεί μαζί μας, ας επικοινωνήσει με την ομάδα μας, μέσω της σελίδας “επικοινωνία” του ιστότοπου – και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *